Orzech kokosowy (cocos nucifera) to owoce palmy kokosowej rosnącej w krajach tropikalnych.
Owoc jest okrągły lub owalny o masie od 2kg do 4kg. Skorupa zwana kojrą wypełniona jest płynem zwanym mleczkiem kokosowym. Ma również znaczenie przemysłowe (produkcja lin, sznurów, tkanin).
Orzech zawiera 50% wody, 25% tłuszczu, białko, cukier. Natomiast kopra czyli twarde bielmo kokosowe zawiera 70% tłuszczu, 15% cukru, 7% białka i tyleż samo wody. Jest ono przetwarzane tzn. mielone na tzw. wiórki kokosowe.
Z orzecha wytłacza się olej kokosowy, który stosowany jest przede wszystkim do smażenia, produkcji margaryn, lodów.
Wiórki w zależności od wielkości dzielą się na: extra fine, fine, medium. Aby otrzymać 1 kg wiórków kokosowych należy zużyć ok. 10 szt orzechów.